Halk arasında 46 raporu olarak da bilinen deli raporu nedir, nasıl ve nereden alınır, nasıl iptal ettirilir gibi bu konuda merak ettikleriniz sayfamızda yer alıyor. Deli raporunun amacı, kişinin akli ve fiil ehliyetinin olmadığının kanıtlanmasıdır. Deli raporu, kişide bulunan rahatsızlık seviyesine göre derecelendirilir. Çok fazla ileri derecede deli raporu alan kişiler, rehabilitasyon merkezlerine ya da akıl hastanelerine yatırılması gerekmektedir.
Deli Raporu Kimler İçin Verilir?
Bir kişiye deli raporu verebilmek için, o kişinin mantığını ve aklını kullanmadan bazı davranışları sergilemesi gerekir. Her akıl rahatsızlığı delili olarak kabul edilmemelidir. Fakat şizofren hastalığı ise bir delilik hastalığıdır ve oldukça zor tespiti yapılan bir hastalıktır.
Burada beyin normal bir kişinin beyni gibi çalışmaz ve bu nedenle de kişi normal dışı hareketler sergilemeye başlar. Bu kişilerin tedaviler mümkün olmaktadır. Ayrıca tedavisi yapılmadan ortada gezmeleri halinde ise tehlikeli olabilmektedirler. Hastalığına teşhis konulan kişi sağlık bir biçimde düşünememesi halinde ise deli raporu alabilmektedir.
Bir kişinin deli olması sonucunda ahlak dışı, kural dışı davranışlar sergileyebilir. Bu kişilerin en önemli özelliklerinden biri de topluma ait olmadıklarını ve farklı olduklarını hissetmeleridir. Bu nedenle yapmış oldukları hareket ve davranışlardan da herhangi bir rahatsızlık duymazlar.
Deli Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?
Deli raporu alma işlemi oldukça zor işlemdir. Bir kişi hakkında deli demek kişinin elinde bulundurmuş olduğu tüm hakları almak anlamına gelmektedir. Ayrıca kişiye deli raporu verilmesi halinde onun yerine alınacak tüm kararlar ailesi tarafından veya devlet tarafından alınmalıdır. Deli olduğundan şüphelenen kişinin ruh ve sinir hastalıkları hastanesi tarafından heyet aracılığı ile incelenmesi gerekir.
İlk adımda eğer kişinin durumu fazla ağır değil ise görülecek olan tedavi rehabilitasyondur. Tedaviyi gören kişinin, tedaviye vermiş olduğu tepki oldukça nem arz etmektedir. İyiye giden kişi için ikinci aşamaya geçilmektedir. Fakat kişi tedavi gördüğü halde herhangi bir iyileşme değil tam tersi hareketlerindeki bozukluklar artıyor ise kişiye deli raporu verilebilir. Kişinin kendisine ve çevresine vermiş olduğu tepkiye göre de akıl hastanesinde tedavi olması istenebilir.
Deli raporu almak için gidilmesi gereken kurum, ruh ve sinir hastalıkları hastanesidir. Buraya giderek onaylı heyet raporu ile almaktadır.
Deli Raporu Alan Kişiler Deli Raporunu İptal Ettirebilirler Mi?
Deli raporu süreklilik arz etmeyen bir rapordur. Hastanın belirli dönemlerde tedaviye vermiş olduğu cevaba bakılır. Eğer bir düzelme görülür ve heyet tarafından artık deli raporuna gerek olmadığına karar verilmesi halinde kişinin deli raporu iptal edilebilir.
Deli Raporu Almanın Zararı Nedir?
Deli raporu verilen kişilerin tüm hak ve özgürlükleri elinden alınmaktadır. Bu nedenle kişi üzerinde büyük zarara neden olur. Deli raporu olan kişinin yapması gereken işlemleri ailesi veya devlet tarafında yerine getirilir.
Deli Raporu Olan Askerlik Yapabilir Mi?
Deli raporu heyet tarafından onaylanarak verilmiş olan kişiler, belgenin iptaline kadar askerlikten muaf tutulmaktadır.
Yazı Kaynağı: https://www.personelalimibasvurusu.com/46-deli-raporu-nedir-nasil-nereden-alinir/