Engelli memur alımı ve 2023 şartları konusunda bu yazımızdan detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Devlet tarafından engelli vatandaşlar adına yapılan destekler ve alımlar her yıl artarak devam ediyor. Bu desteklerin amacı engelli vatandaşların hayat standartlarını yükselterek onları rahat ettirmektir. Devletimiz her yıl vatandaşların engel derecelerine göre memur alımları gerçekleştiriyor. Devlet memuru olmak isteyen engelli vatandaşlar, şartlara uyum sağlamaları halinde 2 yılda bir düzenlenen Engelli KPSS’ye katılmaları gerekiyor.
Engelli vatandaşlar, memur olmak için ilk olarak Sağlık Kurulu Raporu almalıdır. Bu raporu, Sağlık bakanlığı aracılığıyla yetkilendirilmiş olan kamu hastaneleri verir. Fiziksel ya da zihinsel engeli bulunan vatandaşların, bu kurumlardaki tetkik ve muayeneleri yapıldıktan sonra rahatsızlığına uygun olan engelli raporu verilir. Daha detaylı bilgi için engelli raporu nasıl alınır sayfamıza bakabilirsiniz.
Bu raporun alınması için hazırlanacak belgeler ise şunlardır:
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Dilekçe
- 6 tane fotoğraf
Bu belgeler tamamlanıp incelemeler sona erdikten sonra kurul yüzdesel olarak bir rapor verir. Verilen bu raporda memur olabilmek için çalışabilir durumda olunması gerekir.
Engelli Memuru Alımları İçin Başvurular Nasıl Gerçekleşir?
Engelli vatandaşların memur olmak amacıyla yapacakları başvurularda izleyeceği adımlar şu şekildedir:
- Başvuruda bulunurken engelli raporunun temin edilmesi gerekir.
- Engelli vatandaşların engelli raporu alabilmek için yaptıkları başvuruları kendileri veya veli ve vasisi aracılığıyla yapılmalıdır.
- Engelli raporlarında yer alan şartlar açık olarak beyan edilmiş olmalıdır.
- Engelli vatandaşların, rapor istenen kurumdan almış oldukları dilekçe ile kendilerinden istenen bilgileri açık bir şekilde belirterek başvuru yapmaları daha sağlıklı olacaktır.
Bu aşamalar gerçekleştikten sonra da engelli vatandaşlar için düzenlenen EKPSS sınavına kayıt yaptırılacaktır.
Engelli KPSS Nedir?
Bu sınavın diğer bir adı EKPSS‘dir. Engelli vatandaşların memur olabilmeleri için uygulanan bir sınavdır. Vatandaşlar, gerekli koşulları sağlayıp EKPSS sınavlarında başarı elde etmeleri dahilinde memur olabilirler. EKPSS sınavı iki yılda düzenlenen ve geçerli olma süresi 2 yıl olan bir sınavdır. Ayrıca bu sınava lisans ve ön lisans mezunları girebilir. Sınavdan elde edilen dereceler doğrultusunda da memur alımları gerçekleşir.
Engelli olan memur atamaları kura çekilerek yapılır. Sınava girmiş olan vatandaşların kura geçerlilik süresi 2 yıldır. Açıklanmış olan kadrolara EKPSS puanı ile memur alımları yapılırken atamalar ise kura ile gerçekleşir. Sınava girmiş olan engelli vatandaşlar, 2 yıl geçerliliği olan kura hakkına sahiptir.
Engelli vatandaşlar, lisans veya ön lisans mezunu değilse bu engelli vatandaşların kuraları noter huzurunda yapılır. Engelli vatandaşların sınav geçerlilik süresi konusunda yeni yapılacak olan düzenlemelerde geçerli olan bu sürenin 4 yıl kadar çıkarılması planlanıyor.
Engelli KPSS Şartları
Bu sınava katılmak isteyen engelli vatandaşların genel anlamda 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Ancak sanat ya da meslek okulu mezunlarının sınava katılmaları için 15 yaşında başvuruda bulunmaları mümkündür. Bunun dışında engelli vatandaşların bu sınava girme hakkı 65 yaşını doldurması ile son bulur.
Engelli Memur Alımı Şartları 2023
Engelli vatandaşların devlet kadrolarında çalışması için adaylarda bazı nitelikler aranır. Bu aranan nitelikler ise şunlardır:
- Engelli vatandaşın eğitim durumu
- Engellilik oranını gösteren belge
- Sertifika veya yeterlilik belgeleri gibi detaylar incelenerek uygun olan kurumlara yerleştirilmeleri sağlanır.
Engelli vatandaşın yapacağı iş önceden belirlenerek atamalar engel durumuna uygun olarak yapılır. Bu sebeple de atamalar için gerekli olan sertifika ve yeterlilik belgeleri gibi evraklar istenir.
Engelli Vatandaşlar Hangi Kadrolarda Çalışabilir?
Kadroda gereksinim duyulan personelin başvuruda belirtilen şartlara uyum sağlaması ve aranan niteliklerde bulunması çeşitli kadrolarda çalışmaları aranan temel konulardır. Engelli memur alımları gereksinime yönelik olarak birçok alanda gerçekleşir. Engelli vatandaşların çalıştırıldıkları memuriyet alanları ise şunlardır;
- Memur,
- Hizmetli,
- Vhki,
- Mühendis,
- Öğretmen,
- Müezzin
gibi alanlarda çalışan pek çok engelli memur bulunur.
Engelli Vatandaşların Devlet Kadrolarına Yerleştirilme Oranları
Engelli devlet memuru alımları, yasalar tarafından düzenlenen alımlardır. Engelli vatandaşların kamu kurumlarında yer alma oranları %3’lük bir kısımdan oluşur. Bu oran engelli vatandaşların sayılarının kamu kadrolarında daha da fazla olacağının bir göstergesidir. Devlet kurumlarında çalışan engelli vatandaşların %3 lük bir oranda olması başlangıç için oldukça yüksek bir rakamdır. Ayrıca devlet kurumları aracılığıyla uygulanan bu politika özel sektörlerde de hayata geçirilmiştir.
Engelli memur alımı ilanlarını takip etmek için tıklayınız.
Engelli Memurların Emeklilik Sistemi
Engelli bir vatandaşın diğer çalışanlara göre emeklilik sistemlerinde bazı istisnaları vardır. Engelli vatandaşlar, sağlık sorunları sebebiyle erken emekli olabilirler. Engelli vatandaşlar için uygulanan emeklilik sistemi ile ilgili tüm detaylar ise şunlardır;
- %40 ve %49 oranı arasında engeli bulunan vatandaşlar 18 yıl çalışma koşulu ve 4680 prim gününün karşılanması şartı ile erken bir dönemde emekliye ayrılabilirler.
- %50 ve %59 oranı arasında engeli bulunan vatandaşlar engelli 16 yıl çalışma şartı ve 4320 prim gününün karşılanması koşulu ile erkenden emekliye ayrılabilir
- %60 ve üzeri oranlarda engeli bulunan devlet memurları ise 15 yıl çalışma koşulu ve 3960 prim gününün karşılanması koşulu ile erken emekli olabilirler.
Tüm bu detaylar, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için devlet tarafından yapılan destek çalışmalarıdır ve gelecek yıllarda da bu destekler daha da iyileştirilerek devam edecektir.
Engelli vatandaşların sahip olduğu haklar hakkında bilgi almak ve bu haklardan yararlanmak günümüz koşullarında kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Bu haklar hakkında bilgi sahibi olabilmek ve bu haklardan yararlanabilmek için yapılması gereken tek şey Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 183 numaralı çağrı merkezini aramaktır. Engelli vatandaşlar, bakanlığa ait bu çağrı merkezini arayarak hem bakanlık tarafından düzenlenmiş olan hizmetler hakkında bilgi alırlar hem de bu hizmetlerden faydalanmak için izlenmesi gereken adımları da öğrenirler. Engelli memur alımı konusunda sormak istediklerinizi bizlere yorumlardan iletebilirsiniz.
Yazı Kaynağı: https://www.personelalimibasvurusu.com/engelli-memur-alimi-sartlari/