İşe giriş sağlık raporu nasıl, nereden alınır ve bu rapor hakkında tüm bilgileri sayfamızdan bulabilirsiniz. birçok iş yerinde siz işe başvurduğunuzda işe alınmak için öncelikle sizden istenen bir belgedir. İşe başvurulduğunda istenen diğer kimlik belgeleri, vesikalık fotoğraf, diploma, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah gibi iş için sağlık raporu da kimi iş yerlerinde istenmesi zorunlu bir belgedir.

İşe giriş sağlık raporu, genellikle tek kağıt halindedir. Sağlık sektöründeki tam adı “İşe Giriş Periyodik Muayene Formu”dur. Siz raporunuzu aldığınız birimden sonra çalışacağınız iş yerine gider ve raporu teslim edersiniz. Böylece iş yeri sizin işe olan uygunluğunuzdan emin olmuş olur.

İşe Giriş Sağlık Raporu Neden İstenir?

İş için sağlık raporu istenmesinin en birincil nedeni elbette işverenin sizin sağlık durumunuz hakkında bilgi edinmek istemesidir. Özellikle başvurduğunuz iş yeri gıda sektöründe, sağlık sektöründe ya da tehlikeli bir işse sağlık raporu istenmesi neredeyse kaçınılmazdır. Çünkü başvurduğunuz iş yeri, sizin işe karşı olan uygunluğunuzdan emin olmak ister. Aynı zamanda 2013’te yasal bir eylem haline gelen işe giriş sağlık raporu, işverenler tarafından daha fazla istenmeye başlamıştır.

İş İçin Sağlık Raporu Tekrarlanmalı mı?

Eğer iş tehlikesi yüksek bir işe girmek istiyorsanız, işvereniniz sizden sağlık istemek zorundadır. Sağlık raporu istemezse ya da isteyip siz ona teslim etmezseniz bu yasal bir suç olarak sayılır. Bu suçun cezası her çalışan başına 1350 TL’dir. Bir defa alınan sağlık raporu uzun yıllar geçerli olmayacaktır. Sağlık raporunu belirli aralıklarla tekrarlamanız gereklidir. Sizin bu sağlık raporunu;

  • Eğer çok tehlikeli bir işse yılda 1 defa,
  • Orta düzeyde tehlikeli bir işse 3 yılda bir,
  • Tehlike düzeyi az bir iş ise de 5 yılda bir tekrarlamanız zorunludur. Zira bunu yapmadığınız takdirde yine yasal bir suç sayıldığı için para cezasına çarptırılırsınız.

İşe Giriş Sağlık Raporu Ne Zaman Alınır?

Anayasa tarafından belirlenen ve yasal anlamda büyük bir öneme sahip olduğu için 6331 sayılı yasasında “Sağlıklı Gözetim” adı altında 15. maddede;

  • İşe alınmak istediğinizde,
  • Çalışmayı sürdürdüğünüz işi değiştirmek istediğinizde,
  • İş kazası vb. nedenlerle işten uzaklaştırılmanızın ardından yeniden başlamak istediğinizde sağlık raporu almanız zorunludur.

Bu yasal anlamda da gerekli olan ve işe giriş sağlık raporunu almanız gereken zamanlarda almazsanız suç işlemiş sayılırsınız ve üstteki ekte belirttiğimiz para cezasına çarptırılırsınız.

İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

İşe giriş sağlık raporlarını temin etmek aslında oldukça kolaydır. OSGB (İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri)’lerdeki iş yeri hekimlerinden, aile hekimlerinizden (Aile Sağlığı Merkezi’ne bağlı) ya da üniversite, devlet hastanelerinden talep ederek rahatlıkla alabilirsiniz. Gerekli birimlere gittiğinizde, iş için sağlık raporunu istediğinizde gittiğiniz birim ya da doktor size raporu verecektir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Özel Hastanelerden Alınabilir mi?

Özel hastanelerden bu sağlık raporu alınamamaktadır. 2004 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla iş için sağlık raporunun usulüne uygun olarak uygulansa dahi özel hastanelerden alınamayacağı açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle sağlık raporunu almak için aile hekiminize, iş yeri hekiminize ya da üniversite, devlet hastanelerine gitmek mecburiyetindesiniz.

İşe Giriş Sağlık Raporu Ücretli mi?

İşe giriş sağlık raporunun ücretli olup olmayacağı ya da ücretliyse de nereden almak istediğinize göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin;

  • Eğer sağlık raporunu aile hekiminizden almak istiyorsanız karşılığında hiç ücret ödemeden kolaylıkla alabilirsiniz.
  • Eğer iş yerinize düzenli bir biçimde gelen iş yeri hekiminiz varsa ona da ücret ödemeden sağlık raporunuzu almanız mümkün.
  • Aile hekiminizden ya da iş yeri hekiminizden almak istemiyorsanız, üniversite hastaneleri de sizin için bir seçenek olacaktır. Üniversite hastanelerine 50 TL ödeyerek oradan da sağlık raporunuzu alabilirsiniz.
  • İşe giriş sağlık kurulu raporları devlet hastanelerinden de alınabiliyor. Karşılığında verdiğiniz 200 TL ile temin edebilirsiniz.

İşe giriş sağlık raporu aslında alınması yönüyle gerekli bir rapordur. Sizin sağlığınız ve iş yerinin riske girmemesi anlamında ne kadar lazım olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca temin edilmesi de oldukça basit olan sağlık raporunuzu, sizi yasal suçlardan ve çarptırılan cezalardan da kurtaracaktır.

Sigorta İçin Gerekli Evraklar

İŞKUR Profil Oluşturma


Yazı Kaynağı: https://www.personelalimibasvurusu.com/ise-giris-saglik-raporu-nasil-nereden-alinir/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like