Zorunlu BES şartları 2023 konusunda bu sayfamızdan detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Zorunlu bireysel emeklilik sistemi, 45 yaş altı tüm çalışanları ilgilendiren bir konudur. Bu sistemi kimileri otomatik bireysel sistem olarak adlandırırken, kimileri de bireysel emeklilik olarak adlandırıyor. Zorunlu bireysel emekliliğin sürdürülebilir bir hale getirilmesi için uygulamaya konulan bir sistemdir.

Zorunlu BES Şartları

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi, 45 yaşını dolduran tüm çalışanların otomatik bir şekilde dahil olduğu, kendinize ait bireysel emeklilik sözleşmelerinin bu süreci değiştirmediği, faydaları uzun sürede görünen birikim sistemidir. Bu sistemin amaçları ise şunlardır:

Otomatik bireysel sisteminin en önemli amacı, çalışanların kazanmış oldukları paraların bir bölümünü birikim yapmaları için ayırmalarını sağlayarak emeklilik durumunda refah seviyelerini yüksek bir seviyede tutmalarına yardımcı olmaktır.

Bireysel emeklilik sisteminin bir diğer amacı da uzun vadeli bir biçimde finansal kaynak yaratmaktır. Bireysel emeklilik sisteminde, işveren katkısı yoktur. Bu sistemde çalışanların isteğine göre %25 devlet katkısı bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak ekleniyor.

Zorunlu Bireysel Emeklilikte Maaşlarda Yapılan Kesinti

Çalışanların en fazla merak ettikleri konulardan biri de çalışanların maaşlarından nasıl bir oranda kesinti yapılacağıdır. Bu konuda ilk belirtilmesi gereken şey zorunlu bireysel emeklilik sisteminde yapılan kesintinin sabit bir kesinti olmamasıdır.

Bu sistemde tüm çalışanlar için farklı kesintiler yapılacaktır. Bireysel emeklilik sistemiyle çalışanların prime esas olan kazançları üzerinde %3’lük bir oranda kesinti yapılacaktır. Bu prime esas kazanca brüt gelir de diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse, aylık maaşınızın brütünün 4.000 TL olduğunu düşünürsek bu maaşınızın 100 TL’si her ay içinde zorunlu bireysel emekliliğe aktarılacaktır.

Bireysel emeklilik sisteminde en düşük kesinti miktarı 50 TL olacaktır. Maaş geliriniz ne oranda olursa olsun, yapılacak olan kesinti 50 TL’nin altında olmayacaktır. %3’lük bir şekilde yapılan kesintiyi çıkarma ya da %1 oranına kadar düşürme yetkisi ise Bakanlar Kurulu’na aittir.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden Kimler Yararlanacak?

Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde 1972 ve üstü tarihli, 45 yaş altı bütün çalışanlar bu emeklilik sisteminden yararlanabilecektir. Sisteme dahil olmayan hiçbir çalışan kalmayacaktır. Fakat isteyenler iki ay sonra uygulanan kesintinin tamamını alabileceklerdir. Bu süre boyunca sistemden çıkan katılımcı kazanılan haklarını da alabilme şansına sahip olacaktır. Sistemden ayrılanların hesabında bulunan tutar ise en geç 10 gün içinde yatırılacaktır.

İki ay sonra sistemden çıkmayan çalışanlara da sadece bir kez 1.000 TL devlet katkısı verilecektir. Bunun yanında emeklilik hakkını kullanacak çalışanlara ise bireysel emeklilik hesabında yer alan miktarı, en az olarak 10 yıl gelir sigortası kapsamında almaları halinde de %5’lik bir oranda devlet katkısı verilecektir.

Cayma Hakkı Kullanılırsa Ne Olur?

Cayma hakkının kullanıldığı durumlarda yalnızca kesilen para ve işlemiş yatırım geliri geri verilecek ve devlet katkısı uygulanmayacaktır. 1000 TL katkı payı da yalnızca sistemde kalanlara verilecektir.


Yazı Kaynağı: https://www.personelalimibasvurusu.com/zorunlu-bes-sartlari-2020/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like